Публикувано на: нд, Дек. 17th, 2017

Кръвосмешения на лъвове в зоопарка в Разград. Петиция иска закриването му

В зоопарка в Разград живеят лъвове в близка родствена връзка – братя и сестри, между които се допуска безконтролно кръвосмешение, а условията им на живот не отговарят дори на минималните изисквание на Директивата, приета в българското законодателство. Това се твърди в организирана петиция от сдружение „На ти с природата“, която настоява да се закрие зоопаркът в Разград заради системно жестоко отношение към животните.
Организаторита изброяват драстични нарушения на законодателството в България. Обектът в Разград функционира, без да е регистриран като животновъден обект, което противоречи на българските и европейските закони, няма валиден лиценз, издаден от Министерство на околната среда и водите, а контролните органи не са извършвали ефективни проверки на зоопарка, посочва петицията, подкрепена вече от над 13 000 души.
Защитниците на животните разказват, че от родените там 3 лъвчета, едното е загинало заради крайно мизерните условия, а за останалите две лъвчета – Терез и Масуд, родени през септември, не са полагани елементарни грижи. Животните не са били лекувани и се е наложило да бъдат откарани от неправителствена организация в столична клиника, за да бъдат спасени.  В Разград се правят системни груби нарушения на Европейското законодателство за защита на животните в това число и от страна на държавните институции, посочват авторите на петицията.
Обекът съществува без лиценз 3 години, като там не са извършвани ефективни контролни проверки от страна на БАБХ, въпреки подаваните от различни организации сигнали за нарушения на хуманното отношение към животните, допуска се безконтролно заплождане на животни в роднинска връзка, не се полагат ветеринарни и битови грижи за болен лъв и новородените лъвчета, а органите в лицето на МОСВ и БАБХ нехаят, вместо да осъществят контрол по прилагането на законите, казват организаторите.
„Молим за вашето съдействие – да окажем натиск върху отговорните български институции – МОСВ и БАБХ – за пълното закриване на зоокъта и извеждане на всички животни от там. Обезпокоени сме силно от факта, че жестокостта към животните в България се толерира от институциите чрез бездействие и е на път да се превърне в устойчива държавна политика“, призовават в петицията.

Коментари

Автор

-